Bitki wieprzowe w sosie cebulowo-marchewkowym

4.48 (160 ocen)

Bitki wieprzowe w aromatycznym sosie cebulowo-marchewkowym. Pasują za równo do ziemniaków , kaszy czy też pieczywa.

Składniki:

  • 0,5 kg. szynki wieprzowej
    3 duże cebule
    2 marchewki
    sól , pieprz
    1 łyżka mąki pszennej
    mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wieprzowe w sosie cebulowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć , oczyścić pokroić w plastry , każdy rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Każdy plaster , obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać smalec , smażyć bitki na rumiano z obu stron.
  • 2. Cebule i marchewkę obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , przełożyć do garnka.
    Do warzyw przełożyć bitki wraz z tłuszczem na którym się smażyły.
    Zalać całość wodą , dusić 30min. W między czasie sos doprawić wg. smaku solą i pieprzem.
  • 3. Przed końcem duszenia mąkę połączyć z paroma łyżkami zimnej wody i sosu , przelać do garnka , wymieszać.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować