Bitki wieprzowe podane z aromatycznym ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1/2 kg szynki wieprzowej
    -1 duża cebula
    -1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
    -garść posiekanej natki pietruszki
    -garść posiekanego koperku
    -garść posiekanego szczypiorku
    -olej rzepakowy do podsmażania
    -mąka pszenna do obtaczania mięsa
    -sól
    -pieprz ziołowy
    -pieprz cytrynowy
    -pieprz czarny
    -2 liście laurowe
    -2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wieprzowe podane z aromatycznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry i każdy dokładnie rozbić tłuczkiem.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę.
  • 4. W tym samym czasie na szerokiej patelni rozgrzać dobrze olej. Obtaczać każdą bitkę w mące, strzepując nadmiar, i smażyć krótko z każdej strony.
  • 5. Pamiętać trzeba o tym, aby mięso smażyło się partiami, luźno ułożone na patelni i przewracać na drugą stronę dopiero po zrumienieniu. Nie puści wtedy soków i dobrze się wysmaży.
  • 6. Przekładamy usmażone bitki do rondla z cebulą.
  • 7. Na patelnię, w której się smażyło mięso, wlewamy pół szklanki gorącej wody i chwilę zgotowujemy, po czym cały wywar wlewamy do rondla z cebulą i mięsem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 30 minut, po czym dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny do smaku. Przykrywamy i trzymamy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
  • 8. Na szerokiej patelni posmarowanej olejem podsmażamy ryż do lekkiego zrumienienia, często mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy powoli szklankę gorącej wody. Uwaga, może pryskać ! Lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia przez ryż wody ( 20-25 min.) Po czym dodajemy posiekaną zieleninę i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.
  • 9. Danie podajemy z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem.

Porady

Ryż przygotowany w tym daniu bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować