Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam urozmaicić niedzielny obiad podając mięso z czerwoną cebulą. Mój eksperyment okazał się wielkim sukcesem bowiem wszystkim bardzo smakowało. Konfitura z czerwonej cebuli bardzo pasuje do schabu.

  • 60 min

Składniki:

  • schab bez kości 400g,
    mąka 1 łyżka,
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
    bulion mięsny 400ml,
    zioła prowansalskie ½ łyżeczki,
    sól,
    pieprz
    konfitura z czerwonej cebuli:
    3 czerwone cebule (ok. 250g),
    1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    50 ml czerwonego wytrawnego wina,
    1 łyżka octu balsamicznego,
    1 łyżka octu winnego,
    4 łyżeczki cukru,
    2 ząbki czosnku,
    tymianek 1/3 łyżeczki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Dania główne Bitki

Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli 1. Schab kroimy na cztery kotlety i rozbijamy lekko najlepiej przez folię. Następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy na rumiano z obu stron.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli 2. Do kotletów wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli 3. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli 4. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".
    Na talerz wykładamy bitki i układamy na nich porcję konfitury z cebuli. Życzę smacznego :)

Porady

Konfitura z czerwonej cebuli pasuje również do pasztetów i wędlin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować