Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli

  • wyświetlono: 883 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Postanowiłam urozmaicić niedzielny obiad podając mięso z czerwoną cebulą. Mój eksperyment okazał się wielkim sukcesem bowiem wszystkim bardzo smakowało. Konfitura z czerwonej cebuli bardzo pasuje do schabu.

Cukiereczek
  • 60min

Składniki

schab bez kości 400g,
mąka 1 łyżka,
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
bulion mięsny 400ml,
zioła prowansalskie ½ łyżeczki,
sól,
pieprz
konfitura z czerwonej cebuli:
3 czerwone cebule (ok. 250g),
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego,
4 łyżeczki cukru,
2 ząbki czosnku,
tymianek 1/3 łyżeczki,
sól,
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli

  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli1. Schab kroimy na cztery kotlety i rozbijamy lekko najlepiej przez folię. Następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy na rumiano z obu stron.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli2. Do kotletów wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli3. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.
  • Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli4. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".
    Na talerz wykładamy bitki i układamy na nich porcję konfitury z cebuli. Życzę smacznego :)

Porady

Konfitura z czerwonej cebuli pasuje również do pasztetów i wędlin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyschabbitkiczerwona cebulaobiadszybki obiadświąteczny obiadbitki schabowesmaczny obiadwystawny obiadkonfitura z czerwonej cebuli

Komentarze

Podobne przepisy

BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Magda_Z

Bitki wołowe w sosie własnym

Dla tych, którym znudziły się już...

Bitki w sosie własnym

Dodane przez: RedakcjaPP

Bitki w sosie własnym

Smakowały każdemu, kto ich skosztował.

Podudzia z kurczaka w sosie własnym

Dodane przez: Andzia Pichci

Podudzia z kurczaka w sosie własnym

To jeden z naszych ulubionych obiadów...

Rolada ze schabu w sosie własnym

Dodane przez: gizmo_ne

Rolada ze schabu z pieczarkami i cebulą w...

Danie, które zaprezentuje świetnie...

Bitki duszone w sosie z dzika

Dodane przez: Agnieszka Rec

Bitki duszone w sosie z dzika

Bardzo smaczne bitki ze schabu...

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Dodane przez: Szamerka

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Moja pasja do gotowania narodziła...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE