Bitki w sosie winogronowym

5 (185 ocen)

Po prostu pyszne

Składniki:

  • 800 g szynki lub łopatki
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
    pieprz, sól
    1 łyżka maki
    tłuszcz do smażenia
    1/2 szkl wody
    sos:
    300 g winogron ciemnych
    1/2 szkl orzechów włoskich
    1/4 szkl czerwonego wina
    1/4 łyżeczki kolendry
    1/2 łyżeczki cząbru
    1/2 łyżeczki bazylii cytrynowej
    4 cienkie plasterki papryczki chili
    pieprz,sól, cukier do smaku
    1 łyżka oleju orzechowego
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Wina

Bitki w sosie winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Z mięsa wyciąć osiem plastrów, lekko rozbić, posypać przyprawą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • Kotlety 2. Mięso delikatnie opruszyć mąką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Posypać ziołami, pieprzem i solą, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
  • Winogrona 3. Winogrona umyć, oberwać z gałązek i rozgotować dolewając wino. Przetrzeć przez sito.
  • Składniki sosu 4. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju. Zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, dodać olej i w razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować