Bitki w cieście zapiekane z młodymi warzywami

0 (0 ocen)

Czyli kultowe kotlety schabowe podane inaczej :)

Składniki:

  • 4 - 5 kotletów ze schabu lub z szynki
    na marynatę :
    400 ml jogurtu naturalnego + 3 duże przeciśniete ząbki czosnku + sól, pieprz, lubczyk soszony do smaku
    + 4 łyżki oleju + 1 łyżka ostrej musztardy
    olej do smażenia
    ciasto do obtoczenia :
    2 jajka + 3 pełne łyżki mąki + sóli biały pieprz + woda gazowana ile ciasto zabierze (ok. 400 - 500 ml)
    młode warzywka :
    1 kalarepka + 2 małe marchewki + 4 łyżki zielonego groszku + 3 łyżki pocięte fasolki szparagowej
    1 łyżka masła do warzyw + 1/2 łyżeczki mąki do zaklepania + odrobina soli i pieprzu
    50 g tartego żółtego sera do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Zapiekanki

Bitki w cieście zapiekane z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12oivtk 1. Sporządzić jogurtową marynatę, włożyć do niej rozklepane kotlety, odstawić do lodówki na dobę.
    W dniu następnym zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany i wrzucić do niego mięso z częścią marynaty.
  • image-180if3c 2. Kotlety usmażyć, przełożyć na ręcznik papierowy, następnie do naczynia do zapiekania.
  • image-174fquf 3. Warzywka obrać i pokroić w małą kostkę, poddusić na maśle z odrobiną wody. Pod koniec doprawić do smaku i zagęścić mąką.
  • image-0s3b5nh 4. Wyłożyć na kotlety.
  • image-1dr9w8x 5. Posypać tartym serem.
  • image-24wyecu 6. Zapiec do zrumienienia.
  • image-1wkk8vg 7. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować