Bitki schabowe w sosie śliwkowym

4.49 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne danie na niedzielny rodzinny obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400g schabu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
    garść suszonych śliwek
    2 łyżki oleju
    1 łyżka smalcu
    sól
    pieprz
    mąka do oprószenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Bitki schabowe w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab podzielić na 4 porcję, każdą lekko rozbić tłuczkiem,posolić i obtaczać w mące. W brytfance rozgrzać najpierw olej, a następnie dodać smalec. Na gorący tłuszcz kłaść mięso i obsmażyć z każdej strony przez ok 4 min uważając aby się nie przypaliło. Następnie dodać posiekaną w kostkę cebulę, zgnieciony czosnek i śliwki pokrojone w paseczki. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i zalać winem. Dusić bez przykrycia do zgęstnienia sosu, w razie potrzeby można podlać wodą. Kiedy sos już będzie gotowy, doprawić całość solą i pieprzem. Gotować już pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować