Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

4.51 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Bitki to po prostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:).

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Bitki:
    500g schabu
    sól, pieprz, papryka słodka
    olej do smażenia

    Sos:
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki musztardy
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany 18%
    sól, pieprz
    olej
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Schab kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
  • 3. Bitki polewamy sosem. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: schab pieczony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować