BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM

  • wyświetlono: 600 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Wersja mieszana z wołowiną i wieprzowiną, dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku.

P6221168
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy
ok. 500 g schabu wieprzowego
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 grzybki suszone
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół.
    Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu mięsa. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche.
    Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Możemy dodać też soku z cytryny.
    Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowołowinabitkiwieprzowinaobiadkuchnia polskatradycyjne danie

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne, delikatne i soczyste...

BITKI W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: pati197799

bitki wieprzowe w sobie własnym

smaczne i kruche

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.

Klopsiki w sosie własnym

Dodane przez: LucyG

Klopsiki w sosie własnym

Oj jak dawno nie robiłam i nie...

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...

Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej cebuli

Dodane przez: Cukiereczek

Bitki w sosie własnym z konfiturą z czerwonej...

Postanowiłam urozmaicić niedzielny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE