BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM

  • wyświetlono: 488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Wersja mieszana z wołowiną i wieprzowiną, dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku.

P6221168
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy
ok. 500 g schabu wieprzowego
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 grzybki suszone
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół.
    Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu mięsa. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche.
    Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Możemy dodać też soku z cytryny.
    Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowołowinabitkiwieprzowinaobiadkuchnia polskatradycyjne danie

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...

BITKI W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: pati197799

bitki wieprzowe w sobie własnym

smaczne i kruche

Klopsiki w sosie własnym

Dodane przez: LucyG

Klopsiki w sosie własnym

Oj jak dawno nie robiłam i nie...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Żeberka w sosie własnym

Aromatyczne, mięciutkie mięsko...

Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne.

Dodane przez: neliada

Pulpety w sosie własnym

Małe kuleczki mięsne, występujące...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Żeberka w sosie własnym

Przepyszne , soczyste żeberka z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE