BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Wersja mieszana z wołowiną i wieprzowiną, dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy
    ok. 500 g schabu wieprzowego
    2-3 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    3 grzybki suszone
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki mieszane w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół.
    Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu mięsa. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche.
    Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Możemy dodać też soku z cytryny.
    Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować