BISZTOPT Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 10 min

szybki sposób na zrobienie chłodnego deseru

  • 10 min

Składniki:

  • * 4 jajka
    * 1/2 szklanka mąki pszennej
    * 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * ok. 250 g truskawek

Bisztopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję cukier puder i ubijam na sztywną pianę (taką, która nie będzie wypadać z miski po jej odwróceniu).
    Do piany dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuję na niskich obrotach.
    Przekładam do tortownicy (ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piekę około 30 minut. Po tym czasie zostawiam jeszcze chwilkę w zamkniętym piekarniku.
    Wyjmuję biszkopt jak lekko przestygnie, zdejmuję papier.
    Robię galaretkę i czekam aż trochę stężeje, w miedzy czasie myje truskawki pozbawiam szypułek, wykładam na biszkopt i zalewam tężejącą galaretką (najlepiej truskawkową). Wkładam do lodówki na ok. 30 min.

Porady

zamiast truskawek można użyć wydrylowanych wiśni lub czereśni, bądź malin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy