Biszkoptowy z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt I.
Białka ubijamy z pół szklanki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy 6 łyżek wody, mąki, proszek do pieczenia i ubite białka. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut.
2.Biszkopt II.
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
¾ szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
łyżeczka kakao.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cukier i żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut.
3.Masa cappuccino.
3 żółtka,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki,
budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,
pół kostki margaryny,
3 dkg kawy cappuccino waniliowej.
Półtorej szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a w pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń,mąkę i żółtka. Gotujemy budyń. Masło z margaryną ucieramy na puch, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu oraz kawę cappuccino.
4.Galaretka.
2 galaretki truskawkowe,
truskawki świeże lub mrożone (lub inne owoce).
Przekładamy ciasto pierwsze masą cappuccino i biszkoptem kakaowym. Wykładamy owoce i zalewamy galaretką.
Komentarze