Biszkoptowy z masą cappuccino

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Idealna propozycja dla miłośników lekkich ciast.

  • 40 min

Składniki:

  • 13 jaj,
    szklanka mąki pszennej,
    szklanka mąki ziemniaczanej,
    6 łyżek wody,
    cukier,
    proszek do pieczenia,
    olej,
    kakao,
    cukier waniliowy,
    budyń waniliowy,
    mleko,
    masło,
    margaryna,
    kawa cappuccina waniliowa,
    2 galaretki,
    świeże lub mrożone owoce.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Biszkoptowy z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I.
    Białka ubijamy z pół szklanki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy 6 łyżek wody, mąki, proszek do pieczenia i ubite białka. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut.
  • 2. Biszkopt II.
    5 jajek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
    ¾ szklanki mąki,
    ¾ szklanki cukru,
    pół szklanki oleju,
    łyżeczka kakao.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cukier i żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut.
  • 3. Masa cappuccino.
    3 żółtka,
    cukier waniliowy,
    3 łyżki mąki,
    budyń waniliowy,
    2 szklanki mleka,
    pół szklanki cukru,
    pół kostki masła,
    pół kostki margaryny,
    3 dkg kawy cappuccino waniliowej.
    Półtorej szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a w pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń,mąkę i żółtka. Gotujemy budyń. Masło z margaryną ucieramy na puch, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu oraz kawę cappuccino.
  • 4. Galaretka.
    2 galaretki truskawkowe,
    truskawki świeże lub mrożone (lub inne owoce).
    Przekładamy ciasto pierwsze masą cappuccino i biszkoptem kakaowym. Wykładamy owoce i zalewamy galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować