Ciasto biszkoptowy uśmiech

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które możemy upiec z dowolnymi owocami. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ubić biszkopt ciemny z 6 jajek.

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    25 dag masła
    2 budynie waniliowe (użyłam truskawkowych)
    cukier do smaku

    Dodatki:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    powidła śliwkowe
    dowolne owoce (użyłam truskawek)
    3 galaretki (koloru owoców) przygotować wg. przepisu (użyłam truskawkowe)

Ciasto biszkoptowy uśmiech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Biszkopty posmarować powidłami i skleić po dwa. Połowę ciasta biszkoptowego wylać na blaszkę (25/35 cm), rozłożyć sklejone parami biszkopty, zalać pozostałą częścią ciasta biszkoptowego. Upiec w temp. 160 - 180*C przez ok. 30 - 40 min.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Ciasto biszkoptowe - masa - owoce - galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy