biszkoptowy metrowiec

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

ciasto jest pyszne, smakuje jak tort i wygląda bardzo efektownie

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3 jajka
    15 dkg cukru pudru
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    10 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka octu
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    1 kopiata łyżka kakao
    na krem:
    3 żółtka
    10 dkg cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    na polewę
    10 dkg mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery Biszkopty

Biszkoptowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i rozbełtane z octem i wodą żółtka. Wsypać mąkę i delikatnie zamieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać kakao. Wlać ciasto jasne i ciemne do dwóch oddzielnych keksówek. piec w tem. 160 oC 30-40 min. W tym czasie zrobić krem. Utrzeć zółtka z cukrem. Pod koniec ucierania dodać budyń. Zagotować mleko. Do gotujacego się mleka dodawać po łyżce utarte żółtka cały czas mieszając.Wystudzić. Rozetrzeć masło dodając do niego po łyżce ostudzony budyń. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu pokroić na pastry gr. ok. 12 mm. każdy paster smarować dość grubo kremem. Ukladać na przemian plastry jasne i ciemne. Polać roztopioną czekoladą. Po zastygnięciu kroić ukośnie.

Porady

1/ Ta ilość składników przewidziana jest na małe foremki. Na duże - należy ilość składników podwoić. 2/ Żeby ciasto było wilgotne, przed posmarowaniem każdego plastra kremem dobrze jest skropić go np. przegotowaną wodą z dodatkiem olejku pomarańczowego w ilości dwie krople olejku na szklankę lub innego, wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować