Biszkoptowy keks

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest lekki, pyszny i na prawdę długo pozostaje świeży :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek, 250g mąki pszennej, 220g cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka ulubionego aromatu (ja użyłam waniliowego), 200g ulubionych bakalii (ja wzięłam) rodzinki, suszone figi, daktyle, morele, żurawinę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery Biszkopty

Biszkoptowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem, stopniowo dodając łyżkę octu.

    Z białek ubijamy pianę, wkładamy ja do żółtek, dodajemy aromat i posiekane bakalie oprószone mąką (na 2-3 godziny warto je namoczyć w rumie – nie za długo, bo inaczej bardzo rozmiękną).

    Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na środkowym poziomie w temp. 170 stopni, przez ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już suche).

Porady

Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową, ale jest dość słodkie więc ja je zostawiłam takie jakie się upiekło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować