Biszkoptowy keks

0 (0 ocen)

zapraszam na keks na bogato:)

Składniki:

  • 200 g mąki
    180 g cukru
    4 jajka
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    7 suszonych moreli
    5 suszonych fig
    4 łyżki rodzynek
    4 łyżki kostki ananasowej
    3 łyżki suszonych śliwek
    30 g łuskanych orzechów włoskich
    30 g łuskanych orzechów laskowych
    30 g orzechów nerkowca
    3 łyżki amaretto
    Dodatkowo:
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Keks Desery

Biszkoptowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć wszystkie suszone owoce ( rodzynki i kostkę anansową także). Zalać wrzątkiem w takiej ilości aby zakryła owoce. Dodać alkohol i wymieszać. Przykryć i zostawić na całą noc. Kolejnego dnia orzechy posiekać grubo nożem. Owoce osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Mąkę przesiać i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości.
  • do utartych żółtek dodać olej i ocet 3. Następnie dodać ocet oraz olej i także utrzeć. Białka ubić na sztywno.
  • dodać bakalie i orzechy 4. Do żółtek dodać ubitą pianę, ekstrakt wanilii oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie oraz orzechy i wymieszać.
  • przełożyć do keksówki 5. Przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami a potem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować