Biszkoptowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatny jak puch, lekki i oryginalny. Taki jest mój mazurek.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 1 margaryna
    ● dowolny olejek do ciasta
    ● 2 galaretki
    ● 1,5 szklanki cukru
    Na biszkopt: 4 jajka
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szkl. mąki
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● sok z cytryny

Biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy
    z cukrem na puszystą masę,
    mieszając, dodajemy 4 łyżki
    gorącej wody i mąkę z proszkiem
    do pieczenia. Białka ubijamy,
    mieszamy z ciastem,
    pieczemy w temp. 160 °C.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy
    w 350 ml wody. Biszkopt nasączamy
    wodą z cukrem i cytryną.
    Margarynę ucieramy
    z cukrem, dodając po jednym
    żółtku. Na końcu dodajemy
    tężejącą galaretkę. Ubijamy
    pianę z białek. Mieszamy
    z masą, dodajemy olejek. Masę
    wykładamy na biszkopt.
    Ozdabiamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy