BISZKOPT : 6 jaj, 20 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, w tym 5 dag mąki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia.
MASA SEROWA : 80 dag sera trzykrotnie zmielonego, 10 dag margaryny, 25 dag cukru pudru, 5 jaj, 1/2 budyniu śmietankowego
KREM CZEKOLADOWY: 1 margaryny, 25 dag cukru pudru, 5 dag kakao, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody, 9 dag mąki pszennej,
Biszkoptowo... serowo... czekoladowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Składniki przeznaczone na biszkopt ubić i upiec, po upieczeniu przeciąć na pół ( pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut)
Masa serowa : Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, następnie ser, budyń a na końcu ubite białka.
Krem czekoladowy: Do garnka dajemy cukier, kakao, troszkę mleka, i rozpuszczoną margarynę. Całość musimy zagotować, gdy się zacznie gotować wlewamy mąkę z wodą i mlekiem, w dalszym ciągu gotujemy. Pozostawiamy do ostudzenia. Pod wcześniej upieczony i przekrojony biszkopt kładziemy 3 papiery do pieczenia, smarujemy go 1/2 kremu czekoladowego, następnie 1/2 masy serowej, przykrywamy drugim biszkoptem i tak kolejna połowa kremu czekoladowego i masa serowa. Całość pieczemy około godziny w 160-170 stopniach.
Porady
Boki naszego ciasta warto zabezpieczyć przed pieczeniem "konstrukcją" z papieru do pieczenia.
Komentarze