Biszkoptowo-jogurtowa babka z brzoskwiniami w wersji light

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest to moja propozycja na babkę w odchudzonej wersji. 100 g to 98 kcal,więc podczas Wielkanocnych Świąt możemy spokojnie się nią delektować, nie pójdzie w boczki, zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:

3 jajka
50 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Wypełnienie:

250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
200 ml mleka 1,5%
165 g brzoskwiń z puszki
3 łyżeczki stevii
3 łyżeczki żelatyny
Galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowo-jogurtowa babka z brzoskwiniami w wersji light

  • image-0fl1a7e1. Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • image-1wcf7yn2. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • image-1pbdgdm3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 10-13 minut.
  • image-1keqkya4. Wyjąć z piekarnika. Foremkę do keksówki wyłożyć ściereczką i przełożyć do niej biszkopt ( w razie potrzeby przyciąć), układając ją tak aby utworzyła tunel. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • image-1i2kw8f5. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, ostudzić.
    Do miski przełożyć jogurt, mleko oraz stewię. Wymieszać dokładnie
  • image-20v373l6. Brzoskwinie odsączyć ze soku i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do nabiału. Wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Rozpuszczoną żelatynę również podzielić na pól. Do jednej części masy jogurtowej dodać żelatynę.Dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
  • image-22mren07. Do keksówki wyłożonej biszkoptem wylać jedną część masy jogurtowej. Wstawić do lodówki do lekkie stężenia
  • image-0g5r48k8. Gdy warstwa jogurtowa stężeje, przelać tężejącą galaretkę i znów wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Do pozostałej masy jogurtowej dodać żelatynę, wymieszać i przelać na galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale uważam,że nie jest to konieczne. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptjogurt greckiWielkanocbrzoskwiniebabkadietetycznedietamój pomysłodchudzanieniskokaloryczneciasto na Wielkanocciasto wielkanocnedietetyczna babkasmaczna dietasmaczne odchudzanieprzepisy_fit

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami

W weekend ciasto obowiązkowo musi...

WUZETKA WERSJA LIGHT

Dodane przez: monikaT83

WUZETKA WERSJA LIGHT

Klasyczne ciasto w odchudzonej...

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

Dodane przez: monikaT83

White-red-pink- sernik na zimno w wersji...

Leciutki, piankowy i delikatny...

jogurtowy sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: agazlotko

Jogurtowy sernik z brzoskwiniami

Lekki, delikatny i puszysty sernik...

kanapka mleczna

Dodane przez: Agnike

Mleczna kanapka w wersji light

Dla osób będących na diecie,ekstra...

babka z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Babka z brzoskwiniami

Szybka, smaczna i prościutka w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE