Biszkoptowo-jogurtowa babka z brzoskwiniami w wersji light

0 (0 ocen)

Jest to moja propozycja na babkę w odchudzonej wersji. 100 g to 98 kcal,więc podczas Wielkanocnych Świąt możemy spokojnie się nią delektować, nie pójdzie w boczki, zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    50 g mąki pszennej
    10 g mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    Wypełnienie:

    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    200 ml mleka 1,5%
    165 g brzoskwiń z puszki
    3 łyżeczki stevii
    3 łyżeczki żelatyny
    Galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Biszkopty

Biszkoptowo-jogurtowa babka z brzoskwiniami w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fl1a7e 1. Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • image-1wcf7yn 2. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • image-1pbdgdm 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 10-13 minut.
  • image-1keqkya 4. Wyjąć z piekarnika. Foremkę do keksówki wyłożyć ściereczką i przełożyć do niej biszkopt ( w razie potrzeby przyciąć), układając ją tak aby utworzyła tunel. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • image-1i2kw8f 5. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, ostudzić.
    Do miski przełożyć jogurt, mleko oraz stewię. Wymieszać dokładnie
  • image-20v373l 6. Brzoskwinie odsączyć ze soku i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do nabiału. Wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Rozpuszczoną żelatynę również podzielić na pól. Do jednej części masy jogurtowej dodać żelatynę.Dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
  • image-22mren0 7. Do keksówki wyłożonej biszkoptem wylać jedną część masy jogurtowej. Wstawić do lodówki do lekkie stężenia
  • image-0g5r48k 8. Gdy warstwa jogurtowa stężeje, przelać tężejącą galaretkę i znów wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Do pozostałej masy jogurtowej dodać żelatynę, wymieszać i przelać na galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale uważam,że nie jest to konieczne. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować