Jest to moja propozycja na babkę w odchudzonej wersji. 100 g to 98 kcal,więc podczas Wielkanocnych Świąt możemy spokojnie się nią delektować, nie pójdzie w boczki, zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
50 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wypełnienie:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
200 ml mleka 1,5%
165 g brzoskwiń z puszki
3 łyżeczki stevii
3 łyżeczki żelatyny
Galaretka brzoskwiniowa
Biszkoptowo-jogurtowa babka z brzoskwiniami w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
2.Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
3.W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 10-13 minut.
4.Wyjąć z piekarnika. Foremkę do keksówki wyłożyć ściereczką i przełożyć do niej biszkopt ( w razie potrzeby przyciąć), układając ją tak aby utworzyła tunel. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
5.Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, ostudzić.
Do miski przełożyć jogurt, mleko oraz stewię. Wymieszać dokładnie
6.Brzoskwinie odsączyć ze soku i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do nabiału. Wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Rozpuszczoną żelatynę również podzielić na pól. Do jednej części masy jogurtowej dodać żelatynę.Dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
7.Do keksówki wyłożonej biszkoptem wylać jedną część masy jogurtowej. Wstawić do lodówki do lekkie stężenia
8.Gdy warstwa jogurtowa stężeje, przelać tężejącą galaretkę i znów wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Do pozostałej masy jogurtowej dodać żelatynę, wymieszać i przelać na galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale uważam,że nie jest to konieczne. Smacznego!
Komentarze