Biszkoptowo - galaretkowe serduszka

0 (0 ocen)

Te serduszka wyszły mi przypadkiem. Okazały się pyszne!

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka starta z 1 pomarańczy
    oraz
    3 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury brzoskwiniowej
    1 saszetka galaretki pomarańczowej
    Polewa:
    50 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka gorzkiego kakao
    50 g ciemnej czekolady deserowej

Biszkoptowo - galaretkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę ( najlepiej przesiać ją bezpośrednio do masy) i skórkę pomarańczy, zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
  • 2. Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
  • 3. Po ostudzeniu, każdą babeczkę posmarować dżemem. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Tężejącą galaretką polewać babeczki przy użyciu łyżeczki tak, aby się nasączyły.
  • 5. Polewa:
    Śmietankę wymieszać z kakao w rondelku, podgrzewać mieszając aż nie będzie grudek. Zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Ostudzić, posmarować każdą babeczkę. Podawać po stężeniu galaretki i polewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy