Biszkoptowo - galaretkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę ( najlepiej przesiać ją bezpośrednio do masy) i skórkę pomarańczy, zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
2.Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
3.Po ostudzeniu, każdą babeczkę posmarować dżemem. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.
4.Tężejącą galaretką polewać babeczki przy użyciu łyżeczki tak, aby się nasączyły.
5.Polewa:
Śmietankę wymieszać z kakao w rondelku, podgrzewać mieszając aż nie będzie grudek. Zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Ostudzić, posmarować każdą babeczkę. Podawać po stężeniu galaretki i polewy.
Komentarze