Ciasto z biszkoptem japońskim, dwukolorowym. Ciasto z kremem z mascarpone i ciasteczkami. Ciasto z polewą czekoladową, wyszło bardzo dobre.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT JAPOŃSKI:
-12 żółtek
-100 g. cukru
-12 g. cukru z wanilią
-120 g. mleka
-220 g. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g. oleju (dałam słonecznikowego)
-12 białek+szczypta soli
-100 g. cukru
-2 łyżki kakao
KREM Z MALTI KEKSAMI:
-900 ml.śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-190 g.Galaretek z czekoladzie o smaku owocowym
-20 g.cukru pudru
-śmietan-fix
-30 g.żelatyny
-3/4 szklanki wody
-170 g.ciasteczek Malti Keks w mlecznej czekoladzie
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g.mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
-25 g. masła
Biszkoptowe z kremem z malti keksami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
2.Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.
3.Ciasto rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Na blaszkę 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia,wylać najpierw jasne ciasto. Potem pasami lać ciemne ciasto.
4.Widelcem przemieszać spiralnie w rzędach.
5.Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier i ostudzić.
6.Biszkopt przekroić na dwa placki.
7.Spód biszkoptu włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
8.krem-W 300 ml. śmietanki rozpuścić nad parą, pokrojone galaretki. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.Ostudzić do letniego, często mieszając. Schłodzone śmietanki ubić z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować ale krótko. Dodać ciasteczka, wymieszać łopatką i wylać do blaszki na biszkopt. Rozsmarować równomiernie.
9.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
10.polewa-Nad parą rozpuścić połamane czekolady ze śmietanką i masłem. Ostudzić do letniego i polać górę placka.Resztę polewy przelać do rożka papierowego i polać dodatkowo górę w esy-floresy.
Komentarze