Biszkoptowe z kremem mandarynkowym

  • wyświetlono: 508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone i pokrojonych mandarynek. Polecam.

  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

2 jajka
8 łyżek z małym czubkiem mąki
250 gram mascarpone
2 puszki mandarynek - waga każdej - 312 gram
7 łyżek z czubkiem cukru
1 łyżka oleju
1 płaska łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na poncz :
5 łyżek soku z mandarynek z puszki
1 łyżeczka soku z cytryny
Na żelatyne :
6 łyżek soku z mandarynek z puszki
2 czubate łyżki żelatyny
Na galaretkę :
1/2 opakowania przezroczystej galaretki
200 ml wody
Ponadto :
tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania
d) dekoracja
cząstki mandarynki

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym

  • Biszkoptowe z kremem mandarynkowym1. Dzień wcześniej pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
    Krem : mandarynki przelewamy na sitko i odsączamy z soku. Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
    Biszkopt kroimy na 3 blaty. Mandarynki kroimy na małe kawałki i trochę całych cząstek zostawiamy do dekoracji.Do kubeczka przelewamy składniki na poncz i mieszamy.
    Do garnka wylewamy sok z mandarynek i podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy, studzimy.
    Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy ( odkładamy 2 czubate łyżki serka ) i dodajemy pokrojone mandarynki i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia.
    W blaszce układamy : biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, reszta ponczu, smarujemy odłożonym kremem i układamy cząstki mandarynek, wlewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieJajkamąkamandarynkisok z cytrynycukierkakaotania kuchniaproszek do pieczeniamascarponeolejprzezroczysta galaretkakreatywne_gotowanie14

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką

Puszyste, kolorowe ciasto o delikatnym...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym....

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ...

Ciasto podobne do poprzedniego,...

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast...

BISZKOPTOWE Z KREMEM Z MALTI KEKSAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z KREMEM Z MALTI KEKSAMI

Ciasto z biszkoptem japońskim,...

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE