CIASTO BISZKOPTOWE Z KIWI

  • wyświetlono: 1967 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto bardzo delikatne. Krem budyniowy na soku z kiwi, oraz krem galaretkowo-serowy.Tutaj biszkopt makowy, ale można użyć normalnego, bo nie wszyscy lubią mak.

Babcia Tereska
  • 100min

Składniki

biszkopt makowy:
-5 jajek
-250 g.cukru
-250 g.margaryny
-250 g.mąki
-250 g.maku przemielonego
-100 g.kokosu
-1 mały proszek do piecz.(3 łyżeczki)
-1 szklanka mleka
-olejek migdałowy

krem budyniowy:
-1 l. napoju z kiwi (kartonik)
-3 łyżki cukru
-3 budynie waniliowe
-100 g. masła

krem serowo-galaretkowy
-3 galaretki z kiwi-tutaj agrestowe
-1 l. wody
-1 śmietanka 30 %-250 ml.
-2 cukry waniliowe
-1 śmietan-fix
-1 serek twarogowy Turek-450 g.
-1/2 jogurtu greckiego-200 g.
-1 słoiczek dżemu z kiwi i limonki-400 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wrzątku

esy-floresy
-1 czekolada mleczna
-1/2 czekolady gorzkiej
-trochę mleka albo śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO BISZKOPTOWE Z KIWI

  • biszkopt1. Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę,wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej zakrytymi wszystkimi bokami.(30x40).Piec w 175 *C. ok. 30 min.
  • składniki na kremy2. Przygotować składniki na kremy.
  • warstwa kremu i kiwi3. Na napoju z cukrem ugotować budynie. Zdjąć z ognia i wmieszać masło.Ciepły budyń wylać na biszkopt w blaszce.
    Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Poukładać na kremie budyniowym.
  • warstwa kremu serowego4. Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia.
    Jak zaczyna lekko tężeć galaretka to rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku żelatynę. Studzimy do letniego.
    Dżem można przetrzeć przez sitko, ale to nie konieczne.
    Ubić śmietankę z cukrami waniliowymi i śmietan-fixem. Dodawać porcjami ser, potem jogurt a na koniec dżem. Miksować i dolewać galaretki a na koniec żelatynę.Wylać na ciasto z kiwi. Schłodzić.
  • polewa ''za nitką''5. Czekolady rozpuścić nad parą, dolewając mleko. Polać placek w esy-floresy.
  • moje wypieki6. Moje wypieki.:
    ten mój
    i testowany:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ekspresowy-sernik-na-zimno-5#a665282

Porady

Radzę owoce kiwi, nie kłaść na masie budyniowej tylko na samej górze.Wtedy bez polewy czekoladowej. Będzie wizualnie ładniejsze i nie będzie ciasto w niektórych miejscach,rozdzielać się przez kiwi. Biszkopt można upiec inny, nie wszyscy lubią mak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatabiszkoptczekoladamakowybiszkoptowe z kiwi i kremem budyniowym i serowo-galaretkowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-0x32yst

Dodane przez: izaa_a

biszkoptowe ciasto z czereśniami

szybkie i smaczne ciasto

BISZKOPT Z CZEREŚNIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

Delikatne i puszyste ciasto z czereśniami...

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: Wioleczka1

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Delikatne puszyste, pachnące jabłkami...

image-11sh1h9

Dodane przez: joanna1974

Biszkoptowe ciasto z nektarynką

ciasto jest puszyste i mięciutkie...

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Bardzo delikatne, puszyste i lekko...

Biszkoptowe z likierem kawowym

Dodane przez: Skotka

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Puszyste, delikatne z wyczuwalnym...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.