Biszkoptowe wiśniowo-kawowe z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do blaszki 25x42cm. wyłożonej papierem.
2.Piec ok. 25 min. w 175 *C.
3.Składniki na masę wiśniową:
4.Wiśnie odsączyć,sok uzupełnić do 1 l. Rozmieszać budyń z kisielem z ok.1 szklanką tego soku. Resztę zagotować z cukrem i ugotować kisielo-budyń.Odstawić i w gorącym budyniu rozmieszać galaretkę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i wyłożyć na biszkopt. Na masie rozsypać wiśnie. Schłodzić w lodówce.
5.Składniki na krem kawowo-serowy:
6.Serek.
7.Kawę rozmieszać z gorącą wodą. Żelatynę tak samo rozmieszać z gorąca wodą a następnie wlać do ciepłej kawy i wymieszać. Odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami serek (z 4 x) i zmiksować. Na koniec wlewać żelatynę z kawą i krótko zmiksować. Wylać na wiśnie. Posypać mielonymi orzechami albo jak kto woli.
Komentarze