Sernik na zimno w dwóch ciemnych biszkoptach. Sernik o smaku bananowym z polewą czekoladową. Sernik wyszedł delikatny, pyszny.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT: 2 x (30x40)
-4 jajka
-120 g. cukru
-2 budynie czekoladowe tj.80 g.:
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWO-JEŻYNOWA:
-1 kg. sera twarogowego z wiaderka
-660 ml. śmietanki 30 %
-300 ml. musu z jeżyn
-200 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-ok.70-100 ml. śmietanki 30 %
Biszkoptowe serowo-jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.
2.Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co piekliśmy i wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
3.masa-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, stopniowo dodawanym twarogiem i musem. Miksując dolewać letnią żelatynę ale nie za długo. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
4.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
5.polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance. Trochę ostudzić i polać górę placka.Ja dodatkowo poklepałam foremką z gwiazdką.
Komentarze