Biszkoptowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mięciutkie jak chmurka.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek,

    1,5 szklanki cukru trzcinowego,

    0,5 szklanki mąki pszennej,

    0,5 szklanki mąki orkiszowej,

    3 łyżki mąki ziemniaczanej,

    odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Biszkoptowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
  • 2. Do masy stopniowo dodajemy wymieszane mąki i barwnik. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
  • 3. Ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej masłem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na około 20-25 minut.
  • 4. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przekrajamy w poprzek (aby otrzymać dwa "spody").
  • 5. Z gotowych spodów wycinamy foremką serduszka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy