Biszkoptowe róże

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Biszkoptowe róże upiekłam dla córki z okazji urodzin,zamiast kupowania banalnych czekoladek.Są bardzo proste i szybkie do wykonania.Lekki biszkopt i konfitura z płatków róży poezja smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    pół szklanki mąki pszennej typ 405
    pół szklanki cukru białego
    2 łyżki gorącej wody
    łyżka konfitury z płatków róży
    szczypta soli

Biszkoptowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno z solą.Partiami dodajemy cukier. Do sztywnej piany z cukrem wlewamy gorącą wodę, chwilę miksujemy i dodajemy żółtka. Na najniższych obrotach miksując dosypujemy mąkę.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach łyżką wykładamy porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Placuszki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C około 5 minut na złoty kolor. Gorące za pomocą szpatułki zdejmujemy z blachy i szybko formujemy róże. Do środka wkładamy konfiturę.

Porady

Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego trzeba pilnować by nie spiec placuszków bo będą pękać i nie dadzą się formować.Oczywiście jeśli nie macie konfitury różanej można użyć dowolnej .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy