Biszkoptowe roladki z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na 4 prostokąty.
2.Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty smarujemy kremem i zwijamy.
3.Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy roladki. Roladki wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Komentarze