Biszkoptowe roladki z marcepanem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie, puszyste i delikatne. Rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki tortowej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki zimnej wody

    krem marcepanowy:
    - 50 g marcepanu
    - 75 g serka mascarpone
    - 45 ml śmietany kremówki 30%

    dodatkowo:
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Roladki

Biszkoptowe roladki z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na 4 prostokąty.
  • 2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty smarujemy kremem i zwijamy.
  • 3. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy roladki. Roladki wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Serek Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować