Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka,

4.25 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, wszystko to dzięki pianie z białek. Pyszne na śniadanie jak i na deser. Podane z owocami do kawy lub herbaty.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 jaja

    5 łyżek mąki (zwykłej, orkiszowej lub gryczanej) przesianej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka cukru trzcinowego lub miałkiego zwykłego

    olej do smażenia

    owoce dowolne
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Śniadanie

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Miksujemy 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już łyżką lub szpatułką. Czynność powytwarzamy do skończenia. Gdyby ciasto zbyt gęste można dodać trochę mleka. Rozgrzewamy olej i nakładamy porcję placuszka, zmniejszamy temperaturę ponieważ ciasto zawiera cukier może łatwo się przypalić. Smażymy z dwóch stron. Upieczone przekładamy na ręczniczku. Podajemy z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować