Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, wszystko to dzięki pianie z białek. Pyszne na śniadanie jak i na deser. Podane z owocami do kawy lub herbaty.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
3 jaja
5 łyżek mąki (zwykłej, orkiszowej lub gryczanej) przesianej
Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Miksujemy 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już łyżką lub szpatułką. Czynność powytwarzamy do skończenia. Gdyby ciasto zbyt gęste można dodać trochę mleka. Rozgrzewamy olej i nakładamy porcję placuszka, zmniejszamy temperaturę ponieważ ciasto zawiera cukier może łatwo się przypalić. Smażymy z dwóch stron. Upieczone przekładamy na ręczniczku. Podajemy z owocami.
Komentarze