Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z biszkoptem orzechowym pod owoce. Ciasto z kiwi na budyniu z czekoladą. Ciasto pod owoce, może być różne, kruche, maślane, makaronikowe, babkowe czy drożdżowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -50 g. mielonych orzechów
    -50 g. mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta cynamonu

    MASA BUDYNIOWO-CZEKOLADOWA:
    -400 ml. mleka
    -40 g. cukru
    -1 budyń śmietankowy
    -1 łyżka soku z cytryny
    -100 g. białej czekolady

    OWOCE:
    -1/2 kg. kiwi

    GLAZURA:
    -300 ml. wody
    -1 kisiel cytrynowy z cukrem
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 1. blaszka- Foremkę do ciast owocowych 30 cm. posmarować masłem albo margaryną. Oprószyć mąką i otrząsnąć nadmiar. Jeśli stara blaszka, to dobrze jest wyciąć koło z papieru do pieczenia i położyć w środku. Zapobiegnie to przyklejeniu biszkoptu.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 2. biszkopt-Najpierw wymieszać mielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mieszankę orzechową przez sito, jednocześnie mieszając łopatką. Przelać do formy, wyrównać i piec 15-18 min. w 175 *. Można sprawdzić patyczkiem czy upieczony, bo każdy piec piecze inaczej.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 3. Biszkopt odwrócić na kratkę albo deskę i zostawić do wystygnięcia.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 4. Biszkopt przenieść na paterę czy duży talerz z tych większych.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 5. masa- Budyń rozmieszać z 1/2 szklanką mleka i sokiem z cytryny. Resztę mleka wlać do garnka dodać cukier i ugotować budyń. Zdjąć z pieca i wmieszać czekoladę do rozpuszczenia. Trochę przestudzić i ciepły rozsmarować na biszkopcie. Zostawić do wystygnięcia.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 6. owoce-Kiwi obrać i pokroić na plasterki. Plasterki osuszyć na ręczniku. Poukładać na budyniu w koło do samego środka.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 7. glazura- Ugotować kisiel, trochę przestudzić i oblać każdy plasterek kiwi. Ciasto schłodzić. Galaretką nie polewamy, bo kiwi rozpuszcza galaretkę. Wtedy plasterki kiwi, trzeba by pogotować w syropie cukrowym i osuszyć.
  • Biszkoptowe orzechowe z budyniem i kiwi 8. Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować