Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkowym

4.48 (174 ocen)

Moje pierwsze muffinki biszkoptowe ale nie ostatnie bo są pyyyycha:))

Składniki:

  • Krem:

    250 g truskawek świeżych lub mrożonych
    3 łyżki domowego cukru z wanilią
    sok z ½ cytryny
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wrzątku
    125 g serka mascarpone
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki cukru trzcinowego

    Ciasto:

    3 jajka
    3 łyżki mąki typ 450
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyzek cukru
    1 łyżka domowego cukru z wanilią
    1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    6-8 truskawek do dekoracji

    Składniki na 10 muffinek
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Krem najlepiej przygotować wieczór przed robieniem muffinek aby miał czas stężeć.
  • do truskawek dodac cukier 2. Do rondelka przełożyć truskawki ( świeże umyć, osuszyć i usunąć szypułki, mrożonych nie rozmrażać),dodać cukier z wanilią oraz sok z cytryny. Postawić na ogień i zagotować aż cukier się rozpuści.
  • 3. W między czasie rozpuścić żelatynę w przewidzianej ilości wody. Rozpuszczoną dodać do truskawek i dobrze wymieszać. Następnie zmiksować dokładnie końcówką do zup. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do lodówki aby odrobinę stężało.
  • do serka dodać rozdrobnione truskawki 4. Do miski przełożyć serek, dodać cukier trzcinowy oraz ekstrakt i połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodać zmiksowane truskawki i ponownie wymieszać mikserem. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • do ubitych białek dodac cukier 5. Ciasto: Jajka powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać stopniowo wymieszane cukru ( zwykły i z wanilią) i nadal mieszać mikserem aż cukier połączy się z pianą. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować.
  • do masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki 6. Do osobnej miseczki przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Suche składniki dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
  • foremki napełnić ciastem 7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełożyć do foremek na muffinki napełniając każdą do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić tak około 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zimne muffinki wyjąć z foremek.
  • 8. Wykonanie: Do szprycy przełożyć truskawkowy krem. Do ręki wziąć pierwszą muffinkę i wbić w nią pod kątem prostym szprycę i napełnić kremem. Gdy poczujemy,że ciasto „puchnie” pod wpływem kremu, przestać napełniać aby nie rozerwać ciasta. Następnie udekorować kremem wierzch ciastka. Ułożyć kawałki truskawek. Czynność powtórzyć z resztą ciastek. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować