Szybkie, pyszne, dekoracyjne i lekkie bajaderki bez dodatku tłuszczu, zapraszam.Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk, po około 69 kcal jedna.
Składniki:
60 g biszkopta z makiem, białego lub kakaowego- jakim akurat dysponujecie
100 g powideł śliwkowych
15 g syropu z agawy
20 g żurawiny suszonej
20 g moreli suszonych
10 g otrębów żytnich
10 g płatków owsianych
aromat rumowy
wiórki kokosowe do obtoczenia
Biszkoptowe mini-bajaderki bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt pokruszyć ale niezbyt drobno. Dodać płatki i otręby, wymieszać.
2.Dodać żurawinę i pokrojone morele oraz aromat rumowy. Po raz kolejny wymieszać.
3. 60 g powideł przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki wody oraz syrop z agawy. Postawić na mały ogień i podgrzać do takiego stopnia aby powidła były płynne i dobrze połączyły się z wodą.
4. Przelać do miski, dodać resztę powideł. Dokładnie wymieszać całą masę aby była zwarta. Z masy uformować bajaderki wielkości piłeczki ping-pongowej. Odstawić na 10 min do lodówki a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na kolejne 20 minut.
Smacznego!
Komentarze