Biszkoptowe kanapki z owocami

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Inspiracją dla moich biszkoptowych kanapek były popularne japońskie Fruit Sando フルーツサンド Takie słodkie kanapki to idealne drugie śniadanie dla małych i większych łasuchów.

  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

proporcje na 4 sandwicze 15x15cm:
biszkopt - proporcje na 2 cienkie biszkopty o wymiarach 30x30cm:
8 jajek
400 g cukru
340 g mąki tortowej
20 g skrobi kukurydzianej
łyżeczka cream of tartar
pół łyżeczki soli

przełożenie:
800 g masła w temperaturze pokojowej
300 ml gorącego mleka
200 g cukru pudru

ulubione owoce u mnie maliny, mandarynki, kiwi, kaka, banan

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe kanapki z owocami

  • biszkopty1. Biszkopty:
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z solą i cream of tartar. Ciągle miksując stopniowo dosypujemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.

    Do puszystej masy przesiewamy stopniowo mąkę tortową wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej.

    Masę dzielimy na pół. Każdą część wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C około 15 minut.

    Upieczone biszkopty studzimy na kratce kuchennej.
  • biszkopt2. Każdy biszkopt kroimy na 4 kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Można mniejsze.
  • krem3. Krem:
    Masło przekładamy do dzieży robota. Końcówką rózga ubijamy do białości. Do ubitego masła wsypujemy cukier puder. Ponownie ubijamy. Ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorące mleko. Ubijamy do momentu uzyskania błyszczącego i puszystego kremu.
  • owoce4. Składanie kanapek:
    Obieramy owoce i kroimy je na kawałki.
  • składanie5. Kwadrat ciasta smarujemy kremem. Układamy dowolnie owoce. Następnie owoce smarujemy warstwą kremu. Przykładamy drugim kwadratem posmarowanym z jednej strony kremem (kremem do środka).
  • składanie6. Ja z owoców starałam się ułożyć kwiaty dlatego na każdej kanapce zaznaczałam sobie kierunek cięcia oraz układałam karteczkę ze strzałkami. Kanapki szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
  • kanapki7. Schłodzone kanapki odwijamy z foli. Tniemy na pół ostrym nożem wg wcześniej zaznaczonego kierunku.

    Kanapki najlepiej smakują, gdy postoją w temperaturze pokojowej minimum 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie kanapkiFruit Sando

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowe roladki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe roladki z bitą śmietaną.

Puszyste i słodkie,wymyślone na...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ ORZECHOWĄ

Biszkoptowy przekładaniec z bitą...

Babeczki biszkoptowe z porzeczkami.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babeczki biszkoptowe z porzeczkami .

Pyszne ,lekkie z dodatkiem porzeczek.

Biszkoptowe z kremem serowym i galaretką

Dodane przez: bienpyt

Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.

To ulubione ciasto mojego męża,...

Gotowe

Dodane przez: Kolda

Biszkoptowe placuszki z jabłkiem

Dla małych i dużych dzieci :)

Omlety z bitą śmietaną

Dodane przez: JaKasia

Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

Mega Omlecikowa Wyżera :D 5 minut...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE