Biszkoptowe, jogurtowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (22x36),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.170*. Po przestygnięciu, przekrawamy na 2 placki.
2.krem piankowy-
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki.Studzimy i odstawiamy do lekkiego tężenia. Miksujemy jogurt, dodając po trochu galaretki. Wylewamy na biszkopt.
3.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i schładzamy.
4.krem kawowy-
Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Kawę przelewamy do żelatyny i chłodzimy do letniego.Śmietankę ubijamy z pudrem, potem ze śmietan-fixem. Następnie stopniowo dolewamy żelatynę z kawą i miksujemy, krótko..Wykładamy na placek.
5.Na górę ścieramy na tarce czekoladę lub wafelka i schładzamy.
Komentarze