BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto letnie na biszkopcie. Ciasto z kremem jagodowym i galaretką porzeczkową. Ciasto wyszło winne i pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-5 jajek
-150 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g.kolorowej posypki dekoracyjnej
-2 łyżki oleju

DO POSMAROWANIA:
-150 ml.gęstej frużeliny z jagód

KREM JAGODOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-150 ml. frużeliny jagodowej
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

GALARETKA PORZECZKOWA:
-2 galaretki czerwone
-3 szklanki wody
-500 ml. musu z czerwonej porzeczki
-opcjonalnie cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE

  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką.Na koniec wmieszać posypkę i olej. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE2. Biszkopt w blaszce posmarować frużeliną.(moja domowa, przetarta przez sitko)
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i frużeliną.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopt i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE4. galaretka-Szybciej przygotować mus z porzeczki.Oczyszczoną porzeczkę, rozgotować z odrobiną wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez sito. Jak komuś nie przeszkadzają pestki to nie musi przecierać.Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Dodać mus z porzeczki, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na krem jagodowy i schłodzić w lodówce. Można udekorować drażetkami cukrowymi Malinkami, albo rozetkami z bitej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na zimnobiszkoptoweJAGODOWO-PORZECZKOWE

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciasto biszkoptowe z kremem

Proste ciasto biszkoptowe z mega...

image-243u6ln

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto porzeczkowa pokusa

Ciekawe ciasto na bazie białego...

Jagodowe tiramisu

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jagodowe tiramisu

Kawowe ciasto o smaku włoskiego...

JAGODOWY RAJ

Dodane przez: kasiunia860

JAGODOWY RAJ

Pyszne jagodowe ciasto ze śmietaną...

Przekładaniec porzeczkowy

Dodane przez: juchab

Przekładaniec porzeczkowy

Jedno z najbardziej efektownych...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE SEROWO-TRUSKAWKOWE

Ciasto biszkoptowe z kremem serowo-truskawkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE