BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto letnie na biszkopcie. Ciasto z kremem jagodowym i galaretką porzeczkową. Ciasto wyszło winne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g.kolorowej posypki dekoracyjnej
    -2 łyżki oleju

    DO POSMAROWANIA:
    -150 ml.gęstej frużeliny z jagód

    KREM JAGODOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    GALARETKA PORZECZKOWA:
    -2 galaretki czerwone
    -3 szklanki wody
    -500 ml. musu z czerwonej porzeczki
    -opcjonalnie cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowe jagodowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką.Na koniec wmieszać posypkę i olej. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE 2. Biszkopt w blaszce posmarować frużeliną.(moja domowa, przetarta przez sitko)
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i frużeliną.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopt i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
  • BISZKOPTOWE JAGODOWO-PORZECZKOWE 4. galaretka-Szybciej przygotować mus z porzeczki.Oczyszczoną porzeczkę, rozgotować z odrobiną wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez sito. Jak komuś nie przeszkadzają pestki to nie musi przecierać.Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Dodać mus z porzeczki, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na krem jagodowy i schłodzić w lodówce. Można udekorować drażetkami cukrowymi Malinkami, albo rozetkami z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować