Biszkoptowe ciasto z kajmakiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, aż potroją objętość. Dodać żółtka, ubijać chwilę, następnie przesiać mąkę i wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st. góra- dół do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
2.10 min. przed końcem pieczenia przygotować prażony słonecznik. Wszystko oprócz słonecznika włożyć do garnka i rozpuścić. Wymieszać do połączenia. Dodać słonecznik i gotować 5 min.Po tym czasie przełożyć słonecznik na blaszkę. Prażyć do uzyskania złotego koloru w 170 st. góra- dół co jakiś czas mieszając, żeby masa się nie skleiła. Trwa to około 20 min.
3.masło w temp. pokojowej ubić na białą i puszystą masę. Dodawać stopniowo kajmak i połączyć na jednolitą masę.
4.Krem nałożyć na biszkopt, a na to wysypać uprażony i lekko wystudzony słonecznik. Ciasto schłodzić w lodówce
Komentarze