Biszkoptowe ciasto z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem na górze. Istna gratka dla prawdziwych łasuchów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28cm:

    Biszkopt:
    4 jajka w temp. pokojowej
    100g cukru
    120g mąki tortowej
    30g masła roztopionego i przestudzonego

    Krem:
    180g masła w temp. pokojowej
    1 puszka kajmaku @smagostyn

    Prażony słonecznik:
    300g łuskanych ziaren słonecznika
    200g masła
    5 łyżek mleka
    2/3 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kajmak

Biszkoptowe ciasto z kajmakiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, aż potroją objętość. Dodać żółtka, ubijać chwilę, następnie przesiać mąkę i wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st. góra- dół do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 2. 10 min. przed końcem pieczenia przygotować prażony słonecznik. Wszystko oprócz słonecznika włożyć do garnka i rozpuścić. Wymieszać do połączenia. Dodać słonecznik i gotować 5 min.Po tym czasie przełożyć słonecznik na blaszkę. Prażyć do uzyskania złotego koloru w 170 st. góra- dół co jakiś czas mieszając, żeby masa się nie skleiła. Trwa to około 20 min.
  • 3. masło w temp. pokojowej ubić na białą i puszystą masę. Dodawać stopniowo kajmak i połączyć na jednolitą masę.
  • 4. Krem nałożyć na biszkopt, a na to wysypać uprażony i lekko wystudzony słonecznik. Ciasto schłodzić w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować