Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 szklanka jeżyn
    5 dag mlecznej czekolady

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.
  • 3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.
  • 4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki studzimy.
  • 5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy