Biszkoptowa zebra

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

deser lekki jak piórko

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka rozmiar L
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki czarnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA

    330 ml śmietanki 30 %
    250 gram serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    2 łyżki kolorowej posypki

Biszkoptowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę.
    Dodać cukier i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści.
    Dodać żółtka i dobrze razem wymieszać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Dodać do jajek i wymieszać drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Biszkopt wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 170 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić i pokroić na 20 kwadratów.

    MASA

    Śmietankę ubić na sztywno.
    Przed końcem ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone.
    Dokładnie razem połączyć.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

    10 kwadratów rozłożyć.
    Na każdy wycisnąć porcję masy.
    Przykryć biszkoptem i ponownie wycisnąć porcję masy.
    Na wierzchu każdy posypać kolorową posypką.

    Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy