Biszkoptowa straciatella

  • wyświetlono: 2033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt i śmietanowa masa z dodatkiem czekolady deserowej i brzoskwiń

DSC_2816
  • 120min

Składniki

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
1 duży kubek śmietany 30% (330 ml)
1 puszka brzoskwiń
1 tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka

do nasączenia:
1/2 szklanki mocnej herbaty
1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowa straciatella

  • Biszkopt1. Z podanych składników przygotować biszkopt. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w blaszce 25x35 cm.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić. Śmietanę ubić, dodać startą czekoladę, żelatynę i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  • 3. Biszkopta przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą nasączyć, przełożyć masą, a wierzch udekorować polewą.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptna deserna słodkomasa śmietanowado kawyśmietana 30brzoskwinie z puszki

Komentarze

Podobne przepisy

Pascha straciatella

Dodane przez: Jaga85

Pascha straciatella

To pyszny, wielkanocny deser dla...

Lody stracatella

Dodane przez: aginaa

Lody straciatella

Domowe lody straciatella może zrobić...

Ptysiowa straciatella

Dodane przez: agazlotko

Ptysiowa straciatella

Gruba warstwa delikatnej, puszystej...

bananowa straciatella

Dodane przez: PiernikowaChata

bananowa straciatella

Bardzo smaczny bananowo - czekoladowy...

Sernik straciatella

Dodane przez: Bilcia

Sernik straciatella

Pyszne i szybkie małe co nieco...

Biszkoptowa fantazja

Dodane przez: RedakcjaPP

Biszkoptowa fantazja

Ciasto zagościło na naszym stole,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE