Biszkoptowa rolada z mascarpone i malinami w polewie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.
Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
2.Polewa
4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć.
3.Masa mascarpone
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.
4.Złożenie rolady
6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie na środek, lub w odstępach wysypujemy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy tężejąca polewą i chowamy do lodówki aby polewa stężała a smaki się przegryzły.
Komentarze