Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

4.48 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna rolada z malinami którą szybko przygotujemy i z ogromnym smakiem spałaszujemy ; )

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:



    5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    parę kropel esencji waniliowej
    Masa:

    250 g mascarpone
    100 ml śmietany 30-36 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    około 200 g malin
    Polewa:

    80 ml wrzącej wody
    1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej
    3 łyżki jogurtu greckiego
    25 g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowa rolada z mascarpone i malinami w polewie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt



    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.

    Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !

    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.

    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.

    Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !

    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
  • 2. Polewa



    4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

    Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć.
  • 3. Masa mascarpone



    5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.
  • 4. Złożenie rolady



    6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie na środek, lub w odstępach wysypujemy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy tężejąca polewą i chowamy do lodówki aby polewa stężała a smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować