Biszkoptowa krajanka z orzechami

0 (0 ocen)

pyszne warstwowe ciasto z kremem

Składniki:

  • Składniki
    Biszkopt:
    blaszka: 24x38 cm
    7 jajek,
    ¾ szkl. cukru,
    1 szkl. mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza orzechowa:
    5 białek,
    5 łyżek cukru,
    200 g zmielonych orzechów włoskich,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka masła,
    1 szkl. mleka,
    ¾ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    2 łyżeczki kakao,
    2 łyżki spirytusu

    Dodatkowo:
    dżem wiśniowy,
    polewa czekoladowa,
    rurki do dekoracji

Biszkoptowa krajanka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki.





  • 2. Beza orzechowa:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.
  • 3. Krem:
    W 1/3 mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus.
  • 4. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu, przykrywamy bezą orzechową, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy