Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka należy utrzeć z połową cukru na pulchną masę. Białka utrzeć z reszta cukru na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wszystko starannie wymieszać.
Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem śniadaniowym i natłuścić np kilkoma kroplami oleju. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Ciasto wylać na blachę ( najlepiej "keksówke") i piec ok 10 min. na środkowym poziomie piekarnika. Gdy się upiecze ciasto należy wyjąc i ostudzić.
Placek biszkoptowy pokroić na 2 równej szerokości pasy.
Krem: Zagotować mleko z cukrem wlać rozdrobniony w małej ilości zimnego mleka budyń waniliowy i wymieszać. Całość zagotować, Budyń wlać do miski, posypać cukrem pudrem żeby nie powstała na wierzchu skorupa. Wstawić do lodówki.
Masło utrzeć na pulchna masę, dodawać po łyżeczce ostudzony budyń. Mieszać aż masa nabierze konsystencji kremu. Likierem nasączyć pierwszy z pasów, nałożyć kilka łyżek konfitury oraz część kremu, przykryć kolejnym pasem czynność powtórzyć. Wierz i boki posmarować resztą kremu. Udekorować np. czekoladową posypką.
Porady
Do ciasta można dodać więcej kakao, będzie wtedy bardziej czekoladowe i zamiast budyniu waniliowego lepiej wtedy wykorzystać budyń śmietankowy.
Komentarze