Biszkoptowa kostka z wafelkami

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszny i lekki deser z kremówką oraz brzoskwiniami. Delikatne oraz dekoracyjne ciasto do niedzielnej kawki, serdecznie polecam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa:

    500 ml kremówki
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    2 wafelki typu princessa
    80 g czekolady gorzkiej
    5-6 połówek brzoskwiń z puszki
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1/3 szklanki soku brzoskwiniowego
    Na formę 28*25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty

Biszkoptowa kostka z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubiajać. Następnie dodawać po 1 żółtku i dobrze wymieszać mikserem. Mąki przesiać, wymieszać i partiami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w 180 st do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • wafelki i czekoladę pokroic 2. Masa: Czekoladę i wafelki posiekać ale niezbyt drobno. Wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.
  • dodać brzoskwinie do masy i wymieszać 3. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 4-6 łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić. Dodać do kremówki i jeszcze raz delikatnie ubić. Dodać wafelki oraz kawałki owocu. Wymieszać.
  • 4. Wykonanie: Sok wymieszać z 1/3 szklanki wody przegotowanej i dobrze wymieszać. Nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować całą masę. Na koniec wylać tężejącą galaretkę i zostawić na noc. Przed podaniem pokroić w zgrabną kostkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować