500 ml kremówki
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 wafelki typu princessa
80 g czekolady gorzkiej
5-6 połówek brzoskwiń z puszki
1 galaretka brzoskwiniowa
1/3 szklanki soku brzoskwiniowego
Na formę 28*25 cm
Biszkoptowa kostka z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubiajać. Następnie dodawać po 1 żółtku i dobrze wymieszać mikserem. Mąki przesiać, wymieszać i partiami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w 180 st do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Masa: Czekoladę i wafelki posiekać ale niezbyt drobno. Wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.
3.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 4-6 łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić. Dodać do kremówki i jeszcze raz delikatnie ubić. Dodać wafelki oraz kawałki owocu. Wymieszać.
4.Wykonanie: Sok wymieszać z 1/3 szklanki wody przegotowanej i dobrze wymieszać. Nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować całą masę. Na koniec wylać tężejącą galaretkę i zostawić na noc. Przed podaniem pokroić w zgrabną kostkę. Smacznego!
Komentarze