Biszkoptowa kostka z serem i pianką truskawkową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste i lekkie ciasto chociaż lista składników jest długa to bardzo szybko i przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zjada.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24) podwoić składniki

    biszkopt:
    3 jajka klasy M
    1/2 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki kakao
    1/2 szklanki cukru
    około 8 -10 truskawek podzielonych na połówki

    masa sernikowa:
    250 g kremowego twarogu
    1/3 szklanki cukru
    40 g masła
    1 jajko klasy M
    2 czubate łyżki budyniu
    30 ml mleka
    pianka truskawkowa:
    150 g mrożonych truskawek
    2-3 łyżki cukru pudru
    50 ml jogurtu naturalnego
    150 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty Pianka

Biszkoptowa kostka z serem i pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
    Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
    Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.


    Masa Serowa

    2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    4. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.

    Pianka truskawkowa

    5. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody do napęcznienia. Następnie przed dodaniem jej podgrzewamy do rozpuszczenia (można dodać jeszcze odrobinkę wody)
    6. Truskawki rozmrażamy powoli na najmniejszym gazie (możemy je też wyjąć wcześniej aby same się rozmroziły na sitku)
    7. Z powstałego soku z pod rozmrożonych truskawek odlewamy około 80 ml, nadmiar jest nam niepotrzebny. Całość blendujemy na gładko.
    8. Do ciepłych truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy, na koniec dodajemy jogurt.
    8. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy zahartowane truskawki z żelatyną (do musu z truskawek dodajemy ze 2 łyżki śmietany ubitej i mieszamy) całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie wykładamy na biszkopt.
    Ciasto smakuje najlepiej po około 3 godzinach w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować