Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą

  • wyświetlono: 340 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zwykły biszkopcik przełożony marmoladą i kremem czekoladowym. Nie za wysokie, takie prościutkie i lekkie :). Ciasto w sam raz na weekend!

akrobatka22

Składniki

Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)

Ciasto biszkoptowe:
3 duże jajka
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
120 g mąki pszennej tortowej przesianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego

Krem czekoladowy:
150 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella
100 g ubitej śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny
3 łyżki zimnej wody




Dodatkowo:
dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną
ok. 300 g marmolady
kilka kostek białej i ciemnej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki oraz wlać olej i aromat, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

    Masę przelać do kwadratowej blaszki o boku 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

    Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je, np. herbatą z cukrem i cytryną.
  • 2. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się rozpuściła. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do Nutelli, miksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki kremu, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany z Nutellą. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.




    Pierwszy blat biszkoptowy wysmarować marmoladą (gdyby była za twarda i źle się rozsmarowywała można ją lekko podgrzać), wyrównać i przykryć II biszkoptem. Na wierzch wyłożyć krem czekoladowy, posypać startymi na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw (na tak zwane wiórki) wymieszanymi czekoladami: ciemną i białą. Ciasto schłodzić w lodówce, aż krem będzie się dobrze kroił. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptmarmoladanutellaprzepis_miesiąca1000przepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

PLEŚNIAK Z MARMOLADĄ I OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

PLEŚNIAK Z MARMOLADĄ I OWOCAMI

Wykorzystałam mój stary przepis,robiąc...

Ciasto z nutellą i sucharami truskawkowe

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto truskawkowe z nutellą i sucharami

Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką...

rolada

Dodane przez: majka190382

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ SMIETANĄ I DŻEMEM...

Składniki do przygotowania dostepne...

Rolada biszkoptowa z galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z galaretką

Pyszna biszkoptowa rolada do kawki...

Chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Przepysznie chrupiący dzięki sucharkom...

śliwkowe z bitą śmietaną i nutellą

Dodane przez: kasiunia860

ŚLIWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

Pyszne śliwkowe ciacho z rozpływającą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE