Biszkoptowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 30 min. w 180 *C do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić ciasto na 3 prostokąty ( 2 takie same i 1 nieco węższy).
Krem :
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, śnieżką i cukrem waniliowym. Odstawić do schłodzenia.
Do foremki tzw. ćwibakówką włożyć dwa szersze ciasta, węższy odstawić. Na ciasto wyłożyć 2/3 kremu, następnie pokruszyć na środek kremu herbatniki i przykryć resztą kremu. Na koniec przyłożyć krem pozostawionym wcześniej ciastem. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwrócić foremkę i wyciągnąć ciasto. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem po wierzchu.
Komentarze