Biszkoptowa chatka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Prosta w wykonaniu a bardzo smaczna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia i cukru waniliowego

    Krem:
    400 g jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    kilka kakaowych herbatników
    1 opakowanie śnieżki w proszku

Biszkoptowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 30 min. w 180 *C do tzw. suchego patyczka.
    Po ostudzeniu przekroić ciasto na 3 prostokąty ( 2 takie same i 1 nieco węższy).

    Krem :
    Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, śnieżką i cukrem waniliowym. Odstawić do schłodzenia.

    Do foremki tzw. ćwibakówką włożyć dwa szersze ciasta, węższy odstawić. Na ciasto wyłożyć 2/3 kremu, następnie pokruszyć na środek kremu herbatniki i przykryć resztą kremu. Na koniec przyłożyć krem pozostawionym wcześniej ciastem. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwrócić foremkę i wyciągnąć ciasto. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem po wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy