Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na wielkanocny stół i nie tylko.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    5 jajek
    5 łyżek cukru kryształu
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag mieszanki keksowej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji;
    pół tabliczki białej czekolady
    3 łyżki mleka
    kandyzowane pomelo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą lub kaszą manna. Mieszankę keksową połączyć z łyżką mąki pszennej i dokładnie wymieszać aby każdy kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp. 180 C około 20-25 min. Sprawdzając co jakiś czas.  
    Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimną babkę. Udekorować kandyzowanym pomelo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować