Biszkopt ze śmietaną i borówkami

0 (0 ocen)

pychotka

Składniki:

  • biszkopt:
    - 3 jajka
    - pół szklanki mąki tortowej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół szklanki cukru

    - 330 ml śmietany 30 %
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
    - 125 g borówek amerykańskich

    - kokos do posypania

Biszkopt ze śmietaną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Borówki myjemy i osuszamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej miksując, następnie wlewamy żelatynę i miksujemy chwilkę. Wylewamy na biszkopta, układamy borówki dociskając troszkę i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy