Biszkopt ze śliwkami, galaretką i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 duże jajka
    1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Do nasączenia:

    3/4 szkl. wody
    sok z połowy cytryny
    2-3 łyżeczki cukru
    Masa:

    250 g mascarpone
    2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%)
    1 łyżka cukru pudru

    Na wierzch:

    galaretka truskawkowa
    ok. 500 g czerwonych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt ze śliwkami, galaretką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.
    Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka).
    Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką) z wysokości ok. 60 cm. Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto

    Nasączenie:

    Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła.

    Masa:

    Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera.

    Wierzch:


    Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą.
    Śliwki umyć, wysuszyć, przekroić na połówki lub talarki.

    Składanie ciasta:

    Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną.
    Posmarować mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwki. Zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować