Biszkopt ze śliwkami, galaretką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.
Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką.
Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką) z wysokości ok. 60 cm. Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto
Nasączenie:
Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła.
Masa:
Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera.
Wierzch:
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą.
Śliwki umyć, wysuszyć, przekroić na połówki lub talarki.
Składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną.
Posmarować mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwki. Zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze