Biszkopt ze śliwkami, galaretką i mascarpone

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy.

ja
  • 9 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:

3/4 szkl. wody
sok z połowy cytryny
2-3 łyżeczki cukru
Masa:

250 g mascarpone
2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%)
1 łyżka cukru pudru

Na wierzch:

galaretka truskawkowa
ok. 500 g czerwonych śliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt ze śliwkami, galaretką i mascarpone

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.
    Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka).
    Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką) z wysokości ok. 60 cm. Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto

    Nasączenie:

    Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła.

    Masa:

    Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera.

    Wierzch:


    Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą.
    Śliwki umyć, wysuszyć, przekroić na połówki lub talarki.

    Składanie ciasta:

    Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną.
    Posmarować mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwki. Zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakideseryciasta sezonoweciasta ze śliwkamiciasta na każdą okazjęczerwone śliwkiciasta z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto....

ciasto z truskawkową pianką

Dodane przez: izaa_a

Biszkopt z pianką galaretką i truskawkami

Lekkie, proste ciasto dla każdego...

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z mascarpone i śliwkami

Miękki biszkopt, delikatny krem...

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Dodane przez: mufinka79

Biszkopt z truskawkami i galaretką

To jedno z ulubionych ciast z mojego...

Biszkopt kakaowy z truskawkami i galaretką

Dodane przez: aicha1988

Biszkopt kakaowy z truskawkami i galaretką

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE