Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dalej miksując dodawać po jdnym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wmieszać przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę o wym. 32/22cm i piec około 30-35 minut w temp. 160-170oC.
2.Odstawić do wystudzeniaDwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać anergicznbie do momentu zgęstnienia budyniu. Chwilę pogotować.
3.Wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do wystudzenia.Galaretkę rozpścić wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Truskawki odszypułkować, każdą przekroić na pół (jeśli są duże), ułożyć na budyniu. Zalać wystudzoną galarteką (delikatnie).Ciasto chłodzić w lodówce przez conajmniej 3 godziny.
Komentarze