BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

4.99 (184 ocen)

  • 5 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Lekki i puszysty deser do kawy.

  • 5 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 galaretki truskawkowe, 25 dag cukru
    60 dag serka śmietankowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    500 ml śmietany kremówki ( 30 %)
    1 galaretka truskawkowa
    300 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając.

    Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

    Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do biszkopt. Wystudzić.
  • 2. Masa:

    Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa.

    Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki.

    Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na masie ułożyć pokrojone w koła truskawki ( wcześniej umyć i pokroić truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce.

    Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże truskawki.
  • 3. Dekoracja:

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować