BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

  • wyświetlono: 2926 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Lekki i puszysty deser do kawy.

smakowisko
  • 10 porcje
  • 325min

Składniki

Biszkopt:
4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 galaretki truskawkowe, 25 dag cukru
60 dag serka śmietankowego
1 opakowanie cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki ( 30 %)
1 galaretka truskawkowa
300 g świeżych truskawek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

  • 1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając.

    Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

    Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do biszkopt. Wystudzić.
  • 2. Masa:

    Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa.

    Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki.

    Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na masie ułożyć pokrojone w koła truskawki ( wcześniej umyć i pokroić truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce.

    Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże truskawki.
  • 3. Dekoracja:

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTruskawkipianka
 

Komentarze

Podobne przepisy

lekki biszkopt z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Natalia76

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Lekkie i bardzo smaczne ciasto...

image-29utxtx

Dodane przez: LucyG

Biszkopt przekładany pianką z truskawkami

Lekkie ciasto do kawy na upalne...

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami...

Delikatny biszkopt z nutą egzotycznych...

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Dodane przez: iziona

Biszkopt z truskawkami i galaretką

To jest klasyk wśród ciast z owocami,...

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Dodane przez: AnkaFiranka

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

Biszkopt przekładany bitą śmietaną...

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Dodane przez: bienpyt

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Ciasto powstało na potrzebę chwili...