Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa - dietetyczny

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, dla osób będących na diecie

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 łyżki otrębów
    2 łyżki skrobi kukurydzianej lub dozwolonego budyniu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    słodzik

    800g rabarbaru
    200ml wody
    4 łyżeczki żelatyny
    słodzik

    hibiskus suszony
    250-300ml wrzątku
    3 łyżeczki żelatyny
    słodzik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa - dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto2 1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
    Otręby, skrobię i proszek mieszamy.
    Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek.
    Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
    Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
    Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

    Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie.
    Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.

    Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik.
    Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy.
    Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce

    Biszkopt dzielimy na dwie części.
    Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem.
    Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.

Porady

Sposób na żelatynę: proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować